fbpx
Selecteer een pagina

Iedereen heeft een kantelpunt. Ook jij.

jan 30, 2023

Op het moment dat je chronische stress ervaart en ‘last’ begint te krijgen van stress dan is dat een signaal van je lichaam dat je in actie moet komen. Maar veelal zijn we geneigd om stress te negeren. Niet slim, want op een zeker moment komt er een kantelpunt in zicht; een omslagpunt waarop de hoeveelheid stress te veel wordt.

In het eerste deel van de reeks over Stress gaf ik antwoord op de vragen: “Wat is stress?” en “Hoe herken je signalen van stress?”. Mocht je deel 1 hebben gemist, lees dan hier verder.

Maar wat gebeurt er als je voorbij de grenzen van stress gaat?

Allereerst: aan stress valt niet te ontkomen. We hebben er allemaal dagelijks mee te maken en in veel gevallen is dat maar goed ook. Zonder onze automatische en onbewuste stressrespons zouden we nl. niet adequaat reageren op dreigend gevaar. Denk bijvoorbeeld aan een auto die onverwacht om de hoek om komt rijden en waarvoor je in een split second moet uitwijken.

Maar ook als er geen reëel gevaar dreigt, maar wanneer je bijvoorbeeld een prestatie wil neerzetten, kan stress – tot een bepaald niveau – nuttig zijn voor je prestatievermogen.

Zolang je een goed functionerend stresssysteem hebt, kan je veerkrachtig zijn, ben je goed bestand tegen stress en heb je in principe geen last van stress.

Op het moment dat je wel last krijgt van stress dan vindt je stressreactie niet langer in je onbewuste plaats, maar het komt aan de oppervlakte. Dat wil zeggen: je wordt je bewust van de stress die je ervaart, wat zicht uit in een gevoel van onrust, spanning en druk.

In dat geval reageert je stresssysteem niet meer dynamisch op stress en kan zich onvoldoende herstellen.

Christaan Vinkers legt in zijn boek (1) uit dat ieder mens een persoonlijke ‘stressdrempel’ heeft. Een kantelpunt waarop de hoeveelheid stress zo groot is, dat het teveel wordt (zie figuur) en waardoor je ontregeld kan raken.

Voordat het kantelpunt bereikt is, zijn er vaak al signalen dat de grens in zicht komt:

  • Vastzitten in stressvolle gedachten
  • Verminderde concentratie
  • Zich gejaagd voelen
  • Paniekerig voelen
  • Gevoel hebben om de controle te verliezen
  • Zich gaan terugtrekken
  • Weinig gevoel meer hebben voor anderen

Het ervaren van deze stressklachten is een signaal dat je in actie moet komen. Wees dus alert op stressklachten. En hoewel je eerder geneigd zal zijn om de stressklachten te negeren, zou het veel beter zijn om jezelf de vraag te stellen: waar komen deze stressklachten vandaan?

Want als je weet wat de oorzaak van stress is, dan kan je onderzoeken welke oplossingen mogelijk zijn.

In deel 3 van deze reeks geef ik antwoord op de vraag: “Wat zijn burn-out klachten en wat is burn-out?”. En ik kan alvast verklappen dat, ondanks dat de term burn-out anders doet vermoeden, dit ingewikkelder is dan het lijkt.

Make Life Work!
Sanna

P.S. Wil jij de ervaren (werk)druk verlagen en minder stress ervaren? In mijn online training “Grip Op Tijd” leer je hoe jij ‘in charge’ bent (en blijft!) over jouw tijd, waardoor je de ervaren (werk)druk verlaagt en minder stress ervaart. Benieuwd? Lees dan hier verder voor meer informatie. Alléén vandaag en morgen nog voor €97. Dat is incl. It’s About Time 2023 planner in de kleur naar keuze. Per 1 februari gaat de prijs van deze training omhoog.

(1) Vinkers C.H., In de Ban van Burn-Out (2022)