fbpx
Selecteer een pagina

Je brein is geen opslagplaats

jun 21, 2021

We leven in een maatschappij waarin druk zijn de nieuwe norm lijkt. Als ik aan anderen vraag: “Hoe gaat het met je?” dan is het antwoord vrijwel zonder uitzondering: “Druk!”.

En dat is niet zo gek. Ons leven kent namelijk niet zoveel grenzen meer.

Er zijn bijvoorbeeld geen duidelijke grenzen meer tussen werk en privé. Waar men vroeger een baan had van negen tot vijf, doen we nu ons werk waar en wanneer we willen. De grens tussen werk en privé vervaagt hierdoor want ook thuis, ’s avonds en in het weekend kan worden gewerkt.

Ook de technologie om ons heen veranderd razendsnel. Hierdoor is er meer dan voldoende afleiding, zijn we 24/7 bereikbaar en brengen we een groot deel van onze tijd door achter (of beter: voor) onze beeldschermen. Er is een continue stroom aan berichten en informatie via email of whatsapp en het oneindige world wide web. En ook je werk is hierdoor vaak ‘aanwezig’. Het is namelijk allemaal binnen handbereik. Letterlijk. Via je telefoon.

Aan/uit
Maar waar ligt de grens? Wanneer neem je even geen nieuwe informatie meer in je op? Wanneer komen er geen nieuwe to-do’s bij en hoef je even niet meer te denken aan al die berichten die je nog moet beantwoorden? Wanneer stopt je werk? Wanneer leg je je telefoon aan de kant?

Vaak kiezen we ervoor om de hele dag “aan” te staan. Misschien ben je je hier niet altijd van bewust, maar het is wel een feit: van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is je brein aan het werk: informatie verwerken, dingen onthouden, prioriteiten stellen, to-do lijstjes bijhouden. Noem maar op.

Daarnaast zijn we heel erg geneigd om dingen in ons hoofd te doen. Een mailtje van je werk die je ’s avonds op de bank nog even snel leest. Of je ziet een berichtje via social media voorbijkomen waar je nog wat mee moet. Je denkt op dat moment: “oh, dat komt morgen wel”. Maar intussen zijn er onbewust nieuwe to-do’s aan het lijstje in je hoofd toegevoegd.

Het gevolg is dat er dingen door je hoofd blijven malen (“niet vergeten, niet vergeten”). Hierdoor raakt je hoofd steeds voller en kan je je overweldigd voelen. Het overzicht raakt zoek en je hebt geen idee waar je moet beginnen. Je hoofd is er maar druk mee. Druk bezig om alle informatie vast te houden.

Je hoofd is alleen niet de juiste plek om informatie te bewaren. Sterker nog, hoe meer je je hoofd gebruikt als verzamelplek voor al je to-do’s en de dingen die je niet mag vergeten, hoe minder ruimte er is voor andere dingen, zoals nadenken, ideeën en oplossingen bedenken, en creatief zijn. Want daar is je brein nou juist wél voor bedoeld. Maar guess what? Hoe voller je hoofd, hoe minder ruimte er is voor dit laatste.

“Your mind is for having ideas, not holding them”
– David Allen

Gebruik je brein daarom niet als opslagplaats, maar maak je hoofd leeg. Hoe je dat kan doen en hoe je het overzicht weer terugkrijgt, daar schreef ik kortgeleden een blog over.

Om je hoofd leeg te maken kan je gebruik maken van bepaalde apps (bijvoorbeeld Braintoss of Things), de notities op je laptop, of maak gebruik van pen en papier. Waar het om gaat is dat je je to-do’s en de dingen die je niet mag vergeten op één externe, vaste plek bewaard. Want als je je braindumps op verschillende plekken bewaart, dan mis je alsnog het overzicht en schiet het zijn doel voorbij.

Wist je trouwens dat een planner een hele goede externe harde schijf is voor je brein? Alles op één vaste plek. Dit schept orde in de chaos, het zorgt voor overzicht en voor meer rust in je hoofd. Heb jij wel eens een planner gebruikt?

Getting Things Done
De quote in deze blog is van David Allen, de auteur van het boek Getting Things Done. Dit boek is een wereldwijde bestseller die in meer dan 30 landen is verschenen.

Met dit boek pleit David Allen ervoor om dingen niet in je hoofd te bewaren, maar in plaats daarvan een extern systeem te gebruiken. In mijn volgende blog zal ik de essentie uitleggen van zijn methode.

Geniet van je dag!
Sanna