fbpx
Selecteer een pagina

Voor zorgprofessionals die hun werkdruk willen verlagen

Ontdek hoe je de regie houdt over je werk en leven

 Auteur van dé #1 planner

voor meer grip op je tijd

 

 Auteur van het online

programma Grip Op Tijd

 Wetenschappelijke kennis en

ervaring gebundeld 

Werkdruk verlagen hoeft niet moeilijk te zijn

Je hebt een prachtig team om je heen die zich dagelijks voor 100% inzet voor de beste zorg aan de patiënt.

Maar je ziet ook dat de werkdruk is toegenomen. Niet alleen personele onderbezetting maakt het werk zwaarder, ook de overvolle poli’s en de toenemende administratieve taken, de toegenomen complexiteit van het werk en steeds meer opgelegde efficiëntie-doelen zijn hier mede de oorzaak van.

Je wil het liefst dat jouw teamleden energiek, bevlogen en met passie voor het werk hun vak beoefenen, maar je realiseert je ook dat de toegenomen werkdruk ten koste kan gaan van de vitaliteit en mentale veerkracht van je collega’s.

Hoe zorg je er nu voor dat de collega’s uit je team vitaal en veerkrachting blijven en beschikken over de juiste vaardigheden om stress en klachten van overspannenheid te voorkomen?  

Sinds 2020 heb ik al meer dan 1.500 mensen geholpen om de regie te houden over hun tijd zodat zij energieker en meer ontspannen werken en leven.

Door (wetenschappelijke) kennis, inzichten en vaardigheden leer ik hoe jouw team mentaal vitaal blijft en beter om kan gaan met de ervaren werkdruk. 

De ervaren werkdruk verlagen hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet alleen even weten hoe. Deze kennis en vaardigheden deel ik graag met jou en je team.

Als ik dit had geweten… dan had ik destijds andere keuzes gemaakt

Mijn naam is Sanna Prinsen en meer dan 12 jaar werkte ik in het Amsterdam UMC. Als klinisch epidemioloog heb ik jarenlang hard gewerkt aan mijn wetenschappelijke carrière en heb ik van dichtbij meegemaakt hoe hoog de druk in de zorg is.

Een verantwoordelijke baan in een veeleisende werkomgeving, in combinatie met een druk gezinsleven, zorgde ervoor dat ik te weinig tijd nam om te ontspannen. Ik voelde me gejaagd, en ik had last van stress waardoor ik uit balans raakte. Ik wist: er móét iets veranderen aan mijn te drukke leven.  

Ik ontwikkelde een methode die niet alleen mijzelf maar inmiddels ook vele anderen heeft geholpen om eigen regie en leiderschap te nemen over hun werk en leven. Want met de kennis van nu had ik destijds andere keuzes gemaakt en was ik zuiniger omgegaan met mijn tijd en energie.

Je hoeft namelijk niet mee te blijven draaien in de rat-race op de werkvloer; het kán ook echt anders. 

Maar wat als jouw team nog niet over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om mentaal vitaal te blijven?

Wat als de interventies op systeem- en organisatieniveau op dit moment niet toereikend zijn?

Wat kan jij als leidinggevende nu doen om de werkdruk onder je teamleden te verlagen?

Want als er geen adequate maatregelen worden genomen, dan staat zowel het welzijn van patiënten als van de collega’s binnen jouw team op het spel, wat consequenties heeft voor de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid.  

Neem verantwoordelijkheid en houdt zélf de regie 

Als leidinggevende ben je niet de enige die verantwoordelijk is voor de hoge werkdruk die wordt ervaren. Deze verantwoordelijkheid ligt ook deels bij het team van collega’s en bij het individu.

Maar weten jouw collega’s op welke manier zij met de last die zij ervaren door een te hoge werkdruk kunnen omgaan en hoe zij deze kunnen voorkomen? 

Beschikken zij over de juiste kennis en praktische vaardigheden om in hun kracht te gaan staan? 

Een effectieve methode die je verder helpt

Al mijn kennis en ervaring heb ik gebundeld in een uniek programma waarmee ik jou en je team verder kan helpen: het PITstop leertraject.

 Ik bied wetenschappelijke kennis, inzichtelijke oefeningen en praktische vaardigheden die niet in het curriculum van de reguliere opleidingen zitten.

 Je leert je hoe je leiderschap en regie kan nemen over je werk en leven.

 Je ervaart het positieve effect van mentale kracht, waardoor je energieker en veerkrachtiger bent en minder last hebt van stress.

Met deze methode heb je de kennis én tools in handen om al op korte termijn iets blijvend te veranderen aan de hoge werkdruk die wordt ervaren. Met zorg voor de zorgprofessional.


HELDER & BOEIEND

“Sanna heeft onlangs een training gegeven voor de afdeling Dermatologie van het UMC Utrecht. Hierin heeft zij haarfijn uitgelegd hoe ons brein werkt en welke gevolgen dit heeft voor de keuzes die wij maken in ons leven. Sanna kan deze materie helder en boeiend uitleggen en haar enthousiasme waarmee ze dit doet is zeer aanstekelijk! Daarbij stimuleerde ze ons tot zelfreflectie en gaf ze iedereen persoonlijke inzichten mee. We hebben haar meteen uitgenodigd om het komende jaar nogmaals een aanvullende training te komen geven.

Philippe Smeets

dermatoloog (i.o.) – UMC Utrecht

Voorkom uitval door een chronisch hoge werkdruk in de zorg

“Een combinatie van kennis, wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring krijgt iedere deelnemer in beweging”

In het PITstop leertraject ontdek je: 

Dé methode die helpt om je teamleden mentaal in hun kracht te zetten

 Hoe zij in staat zijn signalen van overbelasting te herkennen en hierop tijdig te anticiperen zodat stress en klachten van overspannenheid kunnen worden voorkomen

 Hoe je teamleden een nieuwe balans vinden in werkbelasting en belastbaarheid

 Hoe zij mentaal krachtiger en weerbaarder zijn waardoor zij leiderschap en regie kunnen nemen in hun werk en leven

 Hoe je teamleden hun persoonlijke veerkracht kunnen verstevigen en hun zelfzorgcapaciteiten verder kunnen ontwikkelen

 Hoe zij met meer energie de beste zorg kunnen leveren voor de patiënt, zonder zichzelf voorbij te lopen

Blijf je hard doorracen totdat je een keer uit de bocht vliegt?

Of neem je op tijd gas terug en tank je bij?

De druk op zorgprofessionals was niet eerder zo groot.

Genoeg reden tot zorg.

Transitie naar persoonlijk leiderschap

In Nederland ligt de prevalentie van burn-out klachten onder medisch specialisten rond de 20%. Dit zien we ook terug bij jonge dokters: onderzoek van De Jonge Specialist toont aan dat maar liefst 1 op de 4 a(n)iossen klachten van overspannenheid en burn-out ervaart ten gevolge van de hoge werkdruk en verstoring van de werk-privé balans.

Interventies die worden genoemd om de werkdruk te verlagen zijn veelal gericht op de organisatie én op de toekomst: “De organisatie rondom de zorg dient te worden veranderd ” of “Het werken in de zorg moet in de toekomst anders worden georganiseerd” en “De werkcultuur in de zorg moet veranderen”.  

Tegelijkertijd blijven de hoge werkdruk en andere werkgerelateerde risicofactoren, waaronder de complexiteit van zorg, lange werkdagen, administratieve rompslomp en het EPD, bestaan. Allerlei factoren waar we niet 1-2-3 invloed op kunnen uitoefenen. 

De vraag is: waar kan je wél invloed op uitoefenen en wat kan je nú doen om iets te veranderen aan de hoge werkdruk? Met andere woorden: hoe kan je zorgdragen voor een gezond werk- en leerklimaat op de afdeling en wat kan je preventief doen om uitval binnen jouw team te voorkomen? 

Interventie op individueel- en teamniveau

Op beleids- en organisatieniveau is er werk aan de winkel. Maar dit is ook zeker het geval op individueel- en op teamniveau. En dat laatst genoemde? Daar kan je nú wat aan doen. 

Het leertraject richt zich volledig op persoonlijke ontwikkeling, met het accent op het verstevigen van het persoonlijk leiderschap, de eigen regie en mentale veerkracht.

Wacht niet langer en zorg ervoor dat jouw teamleden energiek en bevlogen werken en leven.  

Benieuwd wat ik voor jou en je team kan betekenen? Neem contact met me op; ik maak graag kennis met je.


DEZE METHODE GEEFT ME HOUVAST

“Deze methode heeft mij geholpen daadkrachtiger te worden en meer regie te nemen in mijn dagelijkse leven. Het helpt mij om praktisch vorm te geven aan het leven vanuit de beste versie van jezelf. Mijn belangrijkste les? De bewustwording dat ik het echt anders moet gaan doen om geen burn-out te krijgen. Deze methode geeft me houvast.”

Anoniem

Daar waar we veelal zijn geneigd om te kijken naar het systeem en de organisatie waarin we werken, vergeten we om te zien wat we zélf kunnen doen om de ervaren werkdruk en -stress te verlagen.

Met deze organisaties werkte ik o.a. samen:

Neem vrijblijvend contact op

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Wil je mij persoonlijk spreken of ontmoeten en ben je benieuwd wat ik voor jou en je team kan betekenen? 

Neem gerust contact met me op, geheel vrijblijvend natuurlijk.

Dus aarzel niet en mail, bel of stuur me een whatsapp bericht. Vaak lukt het me om binnen 24 uur een reactie te geven en binnen een week een (bel)afspraak in te plannen.  

Sanna Prinsen, PhD | Make Life Work
E: contact@makelifework.nl
T: +31 (0) 6 13 15 93 20 

© Make Life Work 2023