fbpx
Selecteer een pagina

Uitstelgedrag: kiezen voor de makkelijkste weg

feb 21, 2022

Pas als ik mijn mail heb bijgewerkt dan voel ik de rust om aan dat ene belangrijke project te beginnen. Of: pas als ik het huis heb opgeruimd, dan kan ik ontspannen mijn boek lezen. Allerlei gedachten om maar niet met die ene écht belangrijke taak te beginnen. Als je denkt dat uitstellers mensen zijn die hun bezoek aan de tandarts continu voor zich uitschuiven, of mensen die hun rekeningen altijd te laat betalen, dan heb je het mis. Jij en ik. We zijn allemaal uitstellers. 

Hoe komt het dat we onze belangrijkste taken vermijden en voor ons uitschuiven naar een later moment? En waarom hebben we zoveel excuses om niet aan die belangrijkste taken te beginnen? 

Het antwoord is eenvoudig. We kiezen vaak voor de makkelijkste weg. De weg van de minste weerstand. 

Je dag beginnen met je inbox en het wegwerken van een paar kleine to-do’s lijkt vaak makkelijker dan gelijk te starten met een belangrijk, inhoudelijk project. Of: na een dag hard werken lijkt een avondje Netflixen op de bank vaak aantrekkelijker dan je sportschoenen aantrekken om buiten een rondje te gaan hardlopen. Dat komt omdat we ons voornamelijk richten op het gevoel van plezier wat we op de korte termijn ervaren, in plaats van dat we kijken naar datgene wat het ons op de lange termijn oplevert.

Want hoe fijn is het om taken van onze to-do lijst te kunnen afvinken: verslavende shotjes dopamine die worden afgegeven door ons brein. En het maakt voor ons brein niet uit welke taak je van je lijstje hebt gestreept. Als het maar een taak is. En dus kiezen we vaak als eerste voor de kleine, vaak niet-belangrijke taken.

Hetzelfde geldt voor een avondje ‘nixen’ op de bank: op de korte termijn betekent dit plezier, maar op de lange termijn levert het je vaak niets op.

Die moeilijke weg? Dat betekent keuzes maken en zelf de regie nemen over je leven.

Hoe?

Dit is dé belangrijkste tip die ik leerde tegen uitstelgedrag: start je dag met je meest belangrijke taak, doe het meteen en maak het af. Stel jezelf een doel, bepaal voor jezelf hoeveel tijd je hieraan wil besteden en laat je niet afleiden. Zet je mail uit en je telefoon op stil, zodat je ongestoord kan werken. 

En merk je dat je gedachten toch afdwalen? Voel je de neiging om even op je telefoon te kijken? Houd jezelf bij de les en ga met je gedachten terug naar je taak. Komt er een gedachte in je op waar je wat mee moet? Schrijf het dan even snel op een memo, want dit is niet iets voor nu of voor “even snel tussendoor” en ga verder met waar je mee bezig was. 

Pas deze tip elke dag opnieuw toe in je dagelijkse leven en maak er een nieuwe gewoonte van. Dat vraagt tijd en oefening. Zie het als een spier die je moet trainen: door iedere dag te oefenen worden je spieren sterker. En zo werkt het ook met het aanleren van een nieuwe gewoonte. Door elke dag te oefenen raakt deze nieuwe gewoonte steeds meer ingesleten in je systeem. Je zal merken dat het steeds makkelijker gaat totdat je nieuwe gewoonte een routine is geworden. En routines kosten je geen moeite meer. 

Geniet van je dag!
Sanna